Dongelmans Elektro

 

Aardlekschakelaar en Aarde

 

Aardlekschakelaar:

 

Een aardlekschakelaar  is een schakelaar die de electriciteit uitschakelt wanneer er elektriciteit lekt, wanneer minder elektriciteit terugkomt als dat er heengaat. Hij meet dus constant het verschil tussen de plus en de min en indien dit een bepaalde waarde heeft ( bijvoorbeeld 30mA) schakelt hij uit.

 

Achterliggende gedachte is dat als er iemand de stroom aanraakt, deze door het lichaam van deze persoon naar de aarde vloeit. Deze stroom vloeit dan wel heen maar niet terug waardoor de aardlekschakelaar uitschakelt en een leven redt    .

aardlekschakelaar

 

Een ander positief effect is bij "gewoon" weglekken naar aarde in elektrische installaties brand kan ontstaan door hitte vorming. ook hier kan de aardlekschakelaar goed werk verrichten. 

 

Een aardlekschakelaar beschermt u dus tegen "onder stroom staan"  en brand.

 

Aarde:

aarde uitleg

 

Bij aarde aansluiting wordt de buitenkant van een metalen apparaat, bijvoorbeeld een wasmachine, voorzien van een speciale draad die voorkomt dat de wasmachine onder stroom kan komen te staan  Een aarde draad heeft een geel/groene kleur.

aarde draad

We kunnen een apparaat alleen aarden als er een geaard stopcontact beschikbaar is of aangelegd kan worden, een geaard stopcontact is herkenbaar aan de extra middenpen.

RandAarde WCD

 

Aarde EN een aardlekschakelaar zijn BEIDE noodzakelijk voor een veilige elektrische installatie.

aarde en ALS

 

In de groepenkast vinden we dus groeps schakelaars, aardlekschakelaars,en een hoofdschakelaar.