Dongelmans Elektro

 

Licht automatisch inschakelen als het donker wordt?

om het licht bij duisternis automatisch te laten inschakelen hebben we drie mogelijkheden:

  • Schemerschakelaar 
  • Schemerschakelaar MET tijdschakelaar 
  • Astro klok 
  • puls schakelaar 

Schemerschakelaar is een electrisch oog die vast stelt dat het buiten donker wordt.

schemerschakelaar     buitenlamp met ingebouwde schemerschakelaar

schemerschakelaar links en lamp met ingebouwde schemerschakelaar rechts

Hoe? Simpel, het oog is een gevoelige cel die bij daglicht geen stroom en bij nacht wel stroom doorlaat. Een schemerschakelaar moet dan ook altijd buiten worden aangebracht. Een schemerschakelaar kan een kastje zijn die apart wordt aangebracht, maar ook een oog dat is ingebouwd IN een verlichtings armatuur.

Schemerschakelaar MET tijdschakelaar: is een schemerschakelaar die inschakelt wanneer het donker wordt en uitschakelt op een ingestelde tijd, bv 12 uur in de avond. s'morgens om 6 uur schakelt hij weer in tot het buiten licht is geworden Deze tijden worden handmatig door de gebruiker ingesteld.

Astro Klok:

               Astro klok     Display vd Astro klok

Is een tijdschakelaar die automatisch rekening houd met de ciclus van zomer en winter. In de zomer schakelt de verlichting sávonds in tegen 11 uur, terwijl in winterdag de klok al om 5 uur in de middag opdracht geeft om de verlichting in te schakelen.

Puls schakelaar:

Een puls schakelaar is een kastje dat in de meterkast door het energiebedrijf wordt aangebracht, dit kastje schakelt op comando van het energiebedrijf, veelal samen met de openbare (straat ) verlichting in en uit. Deze methode wordt vaak door woningbouwverenigingen voor portiekverlichting toegepast.